Tro og spiritualitet

Kærligt tilbageblik

Om kærligt tilbageblik
“Kærligt tilbageblik” er en praksis fra den kristne spiritualitet, typisk en aftenmeditation, hvor man ser tilbage på dagen og reflekterer over, hvor og hvordan Gud var tilstede på denne dag. Øvelsen hjælper til at se, hvordan Gud kommunikerer til os mennesker. Gud er tilstede i alt, både de store og små ting, og vi kan lære at se og mærke Guds nærvær. Når vi ser tilbage på dagen, eller ugen, kan vi få øje på små lyspunkter, hvor vi får en fornemmelse af Guds nærvær, som altid er omsorgsfuldt, trygt, kærligt og opmuntrende. I øvelsen forsøger vi at være ikke-dømmende, men åbne for, hvordan Gud møder os i det liv som nu er vores.  I resten af november og december vil jeg udgive et indlæg, hvor jeg ser tilbage på den sidste uge. Nedenfor dette indlæg, kan du finde en vejledning til, hvordan du kan lave “Kærligt tilbageblik”.

Lys

I ugen der er gået, har jeg noget af tiden gået rundt med en rygsæk af bekymringer. Kender du det? Sådan en altoverskyggende følelse af “hvordan skal det gå?” og “hvad nu med det og det og det…?” (og en lang bekymringsliste der popper op) Der er oprigtigt mange ting at være bekymret for, sådan i det store verdensperspektiv og i det lille perspektiv. Men i denne uge er jeg blevet mindet om, at bekymringsrygsækken skal af, den tynger og gør mine skridt tunge. Der er 3 oplevelser i denne uge, hvor jeg særligt har mærket, at Gud har kommunikeret til mig.

I denne uge, da jeg var allermest bekymret, satte jeg en sang på, som jeg hørte, igen og igen og igen, indtil jeg mærkede, at bekymringerne fløj væk, og jeg følte mig lettere. Sangens omkvæd er: “You’re a good, good Father – it’s who You are – and I am loved by You – it’s who I am. ” Gud er min far, han har skabt jorden, han har skabt mig. Jeg hviler i  Guds hånd, som et barn hviler hos sin far. Jeg er elsket, det er min vigtigste identitet, dernæst kommer alt det, jeg forsøger at være og gøre i denne verden. Verdens tilstand er ikke ligegyldig for Gud, han er oprigtigt interesseret i mig og mit liv, og i dem jeg elsker, og hans kærlighed vil til sidst vinde over alt den smerte som findes. Fremover vil jeg tage den erfaring med mig, at jeg kan gøre noget, som at lytte til denne sang, der ændrer mit perspektiv og giver mig fred og tryghed i hjertet.


Jeg blev også mindet om denne tryghed, da jeg lå i min venindes seng, og hun spillede skøn musik på sin guitar. Imens jeg lå der og lyttede til de fine toner, følte jeg mig som et barn, der ligger og lytter til sine forældres puslen og ved, at intet i verden er farligt eller utrygt. Jeg er sikker på, at Gud var tilstede der for at minde mig om det.

Den tredje oplevelse er fra i dag, da jeg var i kirke, og præsten efter nadveren sagde: “Gå med fred”. Den sætning mindede mig om, at Gud ønsker at give mig sin fred. Jeg skal ikke opnå en særlig sindstilstand, hvor jeg bliver i stand til at mærke fred indeni, freden er en gave fra Gud, og der er uendeligt meget af den. Faktisk er der nogle der mener (jeg har ikke talt efter), at der står “frygt ikke” 365 gange i bibelen. Der er et “frygt ikke” til hver eneste dag.

Denne søndag aften tager jeg imod freden og går ud i den kommende uge.
Med fred.

Vejledning til “Kærligt tilbageblik” 


Sæt dig eller læg dig roligt ned. Mærk, hvordan kroppen hviler på underlaget og slap af i kroppen.
Ret opmærksomheden på dit åndedræt og mærk, hvordan kroppen bevæger sig i takt med åndedrættet.
Se tilbage på den sidste dag/uge, og overvej om der er sket noget, som har været særligt livgivende eller vigtigt for dig. Stil dig selv disse spørgsmål: Er der er sket noget i den sidste tid, hvor Gud var særligt tilstede? Hvorfor tror du, Gud var særligt tilstede der? Har du lært noget nyt om Gud gennem denne oplevelse? Er der noget i den sidste tid, som du ønsker at tage med videre i fremtiden?
Sid i stilhed så længe du har brug for det og se kærligt tilbage.

Når du er færdig, kan du strække kroppen blidt. Tag det med dig som er blevet vigtigt for dig, du kan fx skrive eller tegne det, for at huske dig selv på det.
Du kan gentage øvelsen dagligt eller ugentligt, og dermed træne dit indre blik for, hvor og hvordan Gud kommunikerer til dig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply