Alt mellem himmel og mark

Det er helende at blive lyttet til

For nogle år siden deltog jeg ved et arrangement, hvor vi undervejs blev bedt om at tale med vores fremmede sidemand. Jeg husker ikke helt emnet, men jeg husker, at kvinden jeg talte med var ekstremt nærværende, og jeg følte mig lyttet til på en særlig og indlevende måde. Da hun lidt senere fortalte mig, at hun var med i “Den Lyttende Kirke” gav det mig en mulig forklaring på, hvorfor hun var så ekstraordinært god til at lytte.  Det er helende at blive lyttet til!

I dag har jeg interviewet Bente Lundbak Pihl, som er leder af Den Lyttende Kirke i Danmark, da jeg synes deres budskab er så vigtigt. Jeg kan kun gisne om, hvordan verden så ud, hvis mange flere fik en oplevelse af, at de er værd at lytte til, og hvis vi alle blev lidt bedre til at lytte til hinanden.

Hej Bente. Hvorfor er det så særligt at blive lyttet til? Bente
Når vi lytter til hinanden, opstår der møder imellem os. Hvis vi virkelig ser og hører hinanden. Og ikke bare har travlt med vores egen dagsorden i samtalen. Eller bare har for travlt i det hele taget. For kender du ikke det, at man er sammen uden egentlig at være sammen? Men vi skal mødes. Lytte opmærksomt og indlevende til hinanden, også når vi er uenige. For at forstå hinanden. Så kan man meget bedre løse konflikterne, eller måske behøver de slet ikke altid at opstå, netop fordi vi gav hinanden plads og virkelig lyttede.

Hvad er dine bedste råd til at blive bedre til at lytte? 
Allerførst handler det om, at blive opmærksom på, at det er vigtigt. At det er et indledende vigtigt led i enhver samtale. Og så handler det også om at kunne erkende, at man kan øve sig, at man måske ikke altid lytter så godt. Hvis man tør se det, er man allerede godt på vej. En anden god ting er at øve sig i at lægge mærke til, hvad der foregår i en selv, når man lytter. Og øve sig i, at det ikke skal forstyrre eller aflede det den anden siger. Men til gengæld, er det jo så vigtigt, at den anden også vil lytte til dig bagefter.

I kalder jer “Den lyttende kirke”, hvordan hænger lytning sammen med kristendom?
Jesus var utrolig god til at lytte. Og Gud, Han lytter altid til os. Og det er min store overbevisning, at Gud virkelig længes efter, at vi skal blive bedre til at lytte til hinanden, for det er lige der, Han ønsker at møde os. I relationerne. Det er det, der er så smukt ved Gud. Han ønsker at bruge os, til at vise sin kærlighed til os. Gennem hinanden. Ved at vi er gode ved hinanden. Og netop ved at lytte opmærksomt til den anden, viser du det andet menneske kærlighed, anerkendelse, respekt, værdi. Og det ønsker Gud at vi skal gøre. Og der strømmer livet og lyset fra Ham. Han taler også til os gennem naturen, f.eks en smuk udsigt, et træ, en solstråle, en komule. Også her kan man lytte og møde Gud. Og Gud ønsker at møde os, være en del af vore liv, en del af vores hverdag, hjælpe os med det der møder os, være ven med os og elske os. Det tror jeg på.
sommerblomster_width-11
Hvor går man hen, hvis man har brug for at blive lyttet til?
Vi tilbyder at lytte forskellige steder, til forskellige tider. Man kan kigge på vores hjemmeside www.denlyttendekirke.dk  og se, hvor vi er. Vi er stadig primært i København, men vi drømmer om at dukke op rundt omkring i landet. Vores hjemmeside er i disse dage ved at blive fornyet, og derefter skulle det gerne blive endnu mere tydeligt, hvor man kan finde os.


Eller hvis man måske gerne vil blive bedre til at lytte til andre?
Vi holder nogle rigtig gode kurser, hvor vi træner lyttefærdigheder. Det vi holder mest, hedder “Lytte for Livet” og er rimelig kort og ret effektivt. Ofte ligger det på en fredag aften og en hel lørdag, frem til aftensmad. Vi arbejder på en model, hvor vi også tilbyder overnatning.

Om kort tid, har vi Lytning-Fordybelse-Retræte. Forløbet indeholder et lyttekursus, en mellemliggende træningsperiode og til sidst en stilleretræte, hvor der vil være god tid til at falde til ro, lytte til sig selv i Guds nærvær, følge dagens rytme med tidebønner, ledede meditationer og dejlig tilberedt mad. På retræten modtager man en daglig lytning og evt. bøn, af en trænet lytter, hvor man selv mærker redskabets virkning. Retræten holdes i en smuk natur med mulighed for gode gåture. Der er stadig ledige pladser på kurset.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply