Alt mellem himmel og mark

Tænkepause om skam

Tak for kommentarer og feedback på mit seneste indlæg om, hvorfor jeg vil  ‘studere’ skam. Jeg har fundet en række kurser og foredrag som handler om skam i forskellige afskygninger – primært ud fra en psykologisk og teologisk vinkel, og da de måske kan have interesse for nogen af jer, så derfor deler jeg i dag de kommende foredrag og kurser “, jeg har planer om at deltage i.

Jeg har besluttet at min ‘studieorlov’ rent praktisk bliver 1 dag om ugen. Lige nu overvejer jeg om jeg skal tage ud og sidde et andet sted, fx et bibliotek eller læsesal.

For at give plads til fordybelse har jeg valgt at sætte ‘læseklubben’ på stand-by her på bloggen i hvert fald for resten af året. Der er altså ingen september-bog, men jeg glæder mig til, at dele tanker om august måneds bog “Det sker når du hviler” i løbet af ugen.  Nyhedsbrevet vil fremover blive sendt ud 2 gange om måneden.

Jeg vil så gerne høre, at hvis du personligt har tanker, erfaringer og refleksioner med emnet skam. Fordi der sker noget helt særligt, når vi får lov at dele med hinanden – også det som føles skamfuldt.

Her kommer de foredrag og kurser jeg lige nu har planer om at deltage i. Jeg er ved at bygge en litteraturliste og modtager også gerne bogtips.

Tænkepause om ‘Skam’, 24. september
Børkop Bibliotek.

“Skammen har i sandhed mange ansigter: den kan rette sig mod kroppen, seksualiteten, fortiden eller nutiden, og den kan bruges til at ekskludere individer fra fællesskabet eller måske endda opleves som en mangelvare. Skammen er knyttet til en følelse af fundamental mangel ved et menneskes eller et kollektivs fulde identitet. Mens vi føler os pinligt berørt over små brud på den sociale etikette og skyldige over handlinger, som vi ikke skulle have begået, så skammer vi os over ”os selv” – enten som individer eller som del af et kollektiv. Skammen handler altså om mere eller mindre sandfærdige følelser af, at der er noget galt med ”hele selvet”, og – lige så vigtigt – at man tror, de andre kan se det. Og det er her, skammens mest genkendelige træk kommer på banen: det sænkede blik, rødmende ansigt og lysten til at dække sig til.”

Aftenens foredragsholder, Carsten Stage, er ekspert i skam, og så er han lektor i kultur og medier ved Aarhus Universitet. Hans bog Skam, som snart udkommer, er en del af serien Tænkepauser – viden til hverdagen.

Læs mere om arrangementet her. 

Kaldet til selvrealisering
Fredag d. 30. november
Svendborg 


At blive sig selv er at blive en anden end man var, da man begyndte med at blive sig selv”. Så enkelt og så paradoksalt kan eksistenstanken formuleres. Den begyndte, da reformationen og renæssancen på én gang satte mennesket i centrum: Mennesket var ikke længere bare skabt af Gud, men fra nu af også kaldet til at realisere sig selv. Men kaldet er i dag blevet til et krav om at være enestående, unik, autentisk, et krav der udmatter os i en sådan grad, at vi ender i psykiske lidelser og diagnoser. I dag kan vi blive alt, men tilsyneladende ikke os selv.

Læs mere her. 

Funktion og forløsning af skyld og skam – i et neuroaffektivt perspektiv
Onsdag 21- torsdag 22. november
København

Med udgangspunkt i udviklingspsykologisk forskning stiller Marianne Bentzen skarpt på skam og skyld.

Hvordan opstår disse følelser i barndommen, hvilken funktion har de, hvad gør man hvis der er for meget af dem, og hvad gør man, hvis der er for lidt?

Læs mere om kurset her. 

Tro og skam
Kirkehøjskole
Middelfart

Skammen er vendt uventet tilbage. 68’erne kastede den bort og forbød den. Vi er fri af skam, sagde de. Men i dag rammer skammen ungdommen som en boomerang. For vi skammer os, selvom vi ikke må. Skam er ikke følelsen af at have gjort noget forkert, men følelsen af, at man er forkert – selvom man altid gør alting rigtigt. Derfor er det heller ikke skyldfølelsen, der fylder hos de unge, men følelsen af utilstrækkelighed – af aldrig at være god nok. Ordet ”nok” er blevet ungdommens nøgleord og akilleshæl. Det er diagnosen. Gad vide, hvad der gik så galt, at vi blive syge af skam? Gad vide, hvad der er medicinen?

Læs mere her. 


Bevægelsen fra skyld til skam
Onsdag d. 23. januar 2019
Esbjerg 

Bevægelsen fra skyld til skam – del 1. I århundreder har kirken forholdt sig til menneskets skyldproblem som synder over for en hellig Gud. I dagens virkelighed ser det imidlertid ud til, at mange har nemmere ved at identificere sig med deres skam end deres skyld. Hvad kan årsagen være til det? Hvordan skal kirken forholde sig til denne nye virkelighed? Ved lektor i Praktisk Teologi Leif Andersen Pause Bevægelsen fra skyld til skam.

Læs mere her. 

Jeg er ved at lave en ‘litteratur-liste’ også, og det føles altså ret fedt at kunne forberede sig på et fordybe sig i emne, jeg finder så spændende og vigtigt. Samtidig med, at det ikke afsluttes med en eksamen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply