Alt mellem himmel og mark

Ferie

I mine år med med perioder af angst og depression, har ferier været det værste. Dage uden mål og mening, dage hvor man skal “mærke efter”, hvad man har lyst til. Dage hvor man helst skal have det godt, komme ned i gear, nyde og slappe af… ferier har altid føltes som en ekstra præstation og med endnu mere uro, angst og tristhed.

For 14 dage siden sagde jeg til David, at jeg ikke var sikker på, at jeg ville afsted på denne ferie, som er en gave vi har fået,
fordi jeg ikke kunne overskue at komme væk fra hverdagen.

Jeg har ikke haft depressive perioder i 2,5 år, men alligevel lurede frygten. Frygten for tomrummet og for alt for meget “hvad har du lyst til nu??” og “ih, nu skal vi have det rart”.

Jeg skrev denne tekst for et halvt år siden inden en mini-ferie og den gælder stadig:

“I morges da jeg vågnede mærkede jeg den straks. Uroen. Den er så velkendt. I årevis fulgte den mig tæt, og var også i lange perioder nærmest konstant, en angst. Det er den heldigvis ikke længere, men når jeg skal noget vigtigt, så kommer den på besøg.
Uro og bekymringer. Om mennesker jeg holder af. Om hvordan turen vil gå. Om det bliver hyggeligt, tænk hvis vi bliver uvenner? Hvis maden er ringe, hvis pengene er spildt, allermest uroen over, om jeg kan finde ud af at være glad og have det godt, imens vi er afsted. Forventningernes byrde.
Jeg scanner mig selv og håber ikke at finde den, uroen, og så er den der med det samme. Indtil jeg minder mig selv om, at den godt må være der. Og jeg taler højt om den, og vi aftaler, at turen må være 50% god og 50% træls, og vi griner, fordi vi forestiller os, at vi bliver sure og skuffede og ting går galt. Ikke som en ønsket profeti, men som en måde at sige: Det er okay, hvis det sker. Og uroen letter lidt. Når den får lov at være der, så føles den pludselig ikke så farlig.

Og jeg pakker min taske og spørger den venligt: Nå, er du klar til, at vi tager afsted?
Og jeg kan mærke, at den tøver lidt, og jeg siger: Du må altså godt være med.”

Nu er vi på ferie i Skagen. Her er rart. Vi besluttede at tage afsted, ikke at planlægge noget bestemt. Skrue forventninger ned. Det er egentlig rart.

Minde os selv om: det er okay at være i dårligt humør på en ferie. Det er okay at længes efter hverdag. Det er okay, at været ekstra sensitiv, overstimuleret, træt eller forvirret.

Indtil videre har jeg nydt ferien, og min bedre halvdel har båret over med et par vrissende sætninger, hvor jeg egentlig bare har brug for ro og at stene.

Ferie er godt, hverdag er bedst.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Agnethe Zimino 18. maj 2021 at 19:18

  Søde Kamilla!
  Tænk jeg tror ikke, du er helt alene om dine tanker om hverdag kontra ferie!
  Jo ældre jeg bliver, des mere nyder jeg hverdagen og min skønne altan!
  Man ved, hvad man har, ikke, hvad man får!
  Men godt når vi alligevel tager afsked og tror og ved, vi vil elske også at komme hjem igen, men Gud har også velsignelser til os på ferier, selvom hjemme er bedst!
  Knus til dig og David
  Kærligst
  Agnethe

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 16. juni 2021 at 12:55

   Kære Agnethe,
   dejligt du nyder hverdagen og din altan. Vi havde en dejlig ferie – med skønne velsignelser. Måske den bedste vi nogensinde har haft.
   Kærlige tanker til jer,
   Kamilla

 • Reply Anne Jensen 12. juni 2021 at 20:05

  Tak for en super skøn blog!

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 16. juni 2021 at 12:53

   Kære Anne, tak at du skriver det. Dejligt at vide. Kærligst Kamilla

  Leave a Reply