Mad & drikke

Til husmoderen! “Lad vær med at lave Marcipan af Kartofler og Florsukker..”

Juledagene er ovre, og konfektskålen er næsten tom herhjemme hos os. I år har jeg især smovset citronmarcipan.

(Selvom du måske allerede har fået nok marcipan, så får du altså opskriften her, de her kan nemlig laves året rundt!
400 g marcipan røres med revet skal af 4 usprøjtede/økologiske citroner og saft af 1 citron. Marcipanmassen rulles til små kugler . 400 g  hvid chokolade smeltes og kuglerne overtrækkes med den hvide chokolade, og pyntes med smeltet mørk chokolade. Det smager friskt og sødt på samme tid!)

DSC_1701_1_1

Da jeg besøgte min mormor for et par dage siden, gav hun mig kogebogen: “Jule mad, knas og bagning” af Kirsten Hüttemeier. Bogen er fra 1943, altså fra under 2. verdenskrig, hvilket giver visse udfordringer for juleforberedelserne.

wpid-wp-1419953905286.jpeg

Hüttemeier begynder bogen med ordene: “Ogsaa i aar skulle vi gerne kunne fejre en hyggelig Jul – og hvad er en Jul uden Knas, hjemmebagte Kager og dejlig Julemad!” og hun fortsætter:

“Naturligvis er der en Del Vanskeligheder at overvinde, men min lille julebog er netop skrevet med henblik Herpaa”

Julebogen giver gode råd til, hvordan man kan bage uden sukker, hvedemel, mandler og smør, som det var knaphed af under krigen.

Det er især tydeligt, at manglen på mandler er et ømt punkt, og Hüttemeier kalder Marcipan for “vort smertens barn”, og kommer med en advarsel:

“Lad vær med at lave Marcipan af Kartofler og Florsukker, det bliver næsten aldrig godt..”

I stedet opfordrer hun til, at lave marcipanen af Smør, Havregryn og Mandelessens. Hvilket er forbavsende godt ifølge Hüttemeier.

Selvom manglen på marcipan kun var en af mange problemer under krigen, så må den have været svær at undvære.

Det gjorde mig i hvert fald endnu mere taknemmelig for al den dejlige marcipan (og julemad!), jeg har nydt i år.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud