Bæredygtig livsstil

DIY: Byg dit eget insekthotel

insekthotel hvordanPå kurset om bæredygtighed i weekenden talte vi om biodiversitet. Et ord vi sikkert allesammen har hørt før, men hvad er det nu lige, det er?

Biodiversitet handler kort sagt om mængden og variationer af forskellige arter, individer og økosystemer i naturen. I havet, skove, enge, bjerge, søer, åer osv.

Hvorfor er det vigtigt? Fra et menneskeligt synspunkt er naturen afgørende for, at vi kan leve. Vi lever af naturen og er dybt afhængige, både når det gælder mad, materialer til byggeri, tøj, rent vand, luft, klima osv. Arter og planter spiller sammen i et fint system, hvor fx en plante er afhængig af næringstoffer, vand, solen, gavnlige bakterier osv. Når fx bierne bliver truet, har det betydning for fødevareproduktionen, fordi der vil være færre bier til at bestøve eksempelvis frugttræer og det vil give et mindre udbytte.

Spørgsmålet er nu, hvordan vi kan være med til at sikre biodiversitet? Der er flere ting at gøre fx holde sin have giftri, anlægge skov og sø, plante blomster der tiltrækker bier, købe økologiske og miljømærkede produkter osv.

Der er både små og store ting, man kan gøre for at fremme biodiversitet. Noget er dyrt og svært, fx at anlægge en skov og andet er billigt og let. Workshoplederen opfordrede os til at gøre små ting, fordi det er det mest overskuelige og kan gøres nu og her. Det er et godt råd!

En virkelig nem og billig måde at gøre noget for biodiversiteten er at bygge insekthoteller og dermed invitere bierne, mariehøns, edderkopper til at flytte ind! Insekter er blandt andet vigtige, så fuglene får noget at spise, bierne er som sagt vigtige for bestøvning.. så der er god grund til at invitere dem ind!
insekthotel

Huset er lavet af:
1 bund: 20 cm + træets tykkelse
2 sider: 41 cm – 45 graders vinkel i den ene ende
2 tagstykker: 20 cm – 45 grader vinkel i den ene ende

Hvis du ikke kan skære vinkler, så bestemmer du bare, at dit insekthotel er firkantet ;)

træ insekthotel

Siderne skrues sammen.

insekthotel

Insekthotel

Dernæst fylder du hotellet op med alverdens gode sager. Vi brugte:

 • Halm
 • Mursten (som særligt enlige bier godt kan lide)
 • Små sten
 • Flis
 • Afskåret pil
 • Bark
 • Blomster
 • Cob (det kan du læse mere om her)
 • Net til at holde på materialerne

Jeg synes, det er blevet rigtig fint. Det ville jeg gerne bo, hvis jeg var en mariehøne!

insekthotel

Det ene hus er af råt træ og ret følsomt overfor regn. Derfor er det en rigtig god ide at behandle træet først, hvilket man kan gøre ved at brænde det med en gasbrænder, så det forkuller. Det er langt mere bæredygtigt end fx at trykimprægnere. Samtidig får det en rigtig smuk sort overflade.
insekthotel
insekthotel

insekthotel

Hvis man vil, kan mansætte en krog i og hænge det op et sted. Ellers kan det stå frit et sted i haven.

Vær velkommen insekter!

Hvordan laver man et insekthotel
insekthoteller

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jens Christian Andersen 21. februar 2019 at 18:08

  Hej. Jeg har kigget lidt på dit insekthotel. Vil gerne lige tilføje, man kan idag få “økologisk” trykimprægneret træ. Dvs. det er dampet/”kogt” i stedet for dyppet i vædsker.. Man damper simpelthen træet, hvorved de forskellige “forsvars” stoffer i træet træder i karakter, og beskytter træet (ad naturlig vej) Smart ikke (Hvis, det f.eks. er fyrretræ eller grantræ, vil det få en tjæreagtig duft) og det er utroligt flot. Mvh. Jens Chr.

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 26. februar 2019 at 15:27

   Tusind tak, Jens Christian! Det var jeg ikke klar over, så tak for at give den information!
   Kærligst,
   Kamilla

  Leave a Reply