Bæredygtig livsstil

5 ideer til en grønnere jul

Her er mine bedste ideer til en grønnere jul. En juletid, hvor der er plads til kærlighed og fællesskab i overflod, men måske lidt mindre overflod, når det kommer til gaver, mad og pynt. Fordi julen også handler om at vise kærlighed og omsorg for vores næste, jorden, dyrene og mennesker.

1. Pak ind i genbrug og aviser

Jeg var lige ved at købe gavepapir fordelen dag, men så slog det mig, at jeg faktisk selv har plæderet for at bruge genbrugspapir og aviser. Så nu har jeg bedt min mand om at skaffe aviser fra sit arbejde. Jeg synes faktisk gaverne bliver ret flotte sådan. Hele min guide til gavepapir har jeg skrevet om her. 

 

2. Naturens julepynt går aldrig af mode
I stedet for at købe massevis af julepynt, så henter jeg allerhelst naturen ind  i form af: Gran, mos, grene, sten og grankogler. Helt fri for plastik og oversøisk transport. Naturen går aldrig af mode og har dejlige farver, dufte, strukturer og former. Kan endda komposteres efter brug.

3. Hygge med mindre CO2 
I den mørke tid bruger jeg ret mange lys og de er svanemærkede. Det betyder ifølge Ecolabel: “Svanemærkede lys skal være lavet af fornybare råvarer. Det betyder, at der samlet set ikke dannes CO2, når du brænder dem, fordi råvarerne har optaget CO2, da de blev dyrket.” Servietter kan også findes som svanemærkede, både med og uden mønster. Jeg holder særligt af de enkle hvide, men mon ikke der ryger et par farvede i kurven til jul!?

4. Sæt grønt på julebordet
Jeg undværer ikke flæskesteg og håber sværen bliver sprød. Jeg vælger altid den økologiske flæskesteg, fordi dyrevelfærden er højere og grisenes foder dyrkes uden pesticider eller GMO. Det koster mere, men smager også bedre. Min bror, der er vegetar og skal have quinoa-deller til julemaden.  Et vegetarisk input til julefrokost-bordet bliver nok avokado med urtekrams rødebede-peberrodscreme.

5. Taknemmelighed og julefred 
Jeg tror overdrevent forbrug, madspild og kommercialisering af julen kan minimeres, hvis vi søger den langtidsholdbare oplevelse af at eje. Eje en julefred, der ikke er lavet af plastik og købt ind, fordi vi i virkeligheden er “sultne” efter noget. En ægte julefred og glæde, der varer ved: Tro, håb, fællesskab og kærlighed. Hvad er det mon for dig? Og hvad er du taknemmelig for, som du allerede har?

“Er julen bare læssevis af gaver
og neonlys og overfyldte maver?
Er verdens og familiens korte fred
en våbenhvile, julen kommer med?
Nej, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.”

(Teksten fra den smukke julesang “Hvad er det, der gør jul til noget særligt?” opført af DR’s pigekor)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply katrine 5. december 2017 at 12:58

  Sikke en smuk krans, du har bundet. Og dejligt indlæg, meget inspirerende. God dag til dig. Kh Katrine

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 7. december 2017 at 19:11

   Kære Katrine

   Tak skal du have. Så dejligt du skrev!
   Jeg ønsker dig en dejlig juletid.

   Kærligst
   Kamilla

  Leave a Reply