Fornylig var jeg på kursus hos Vilde Violer, der dyrker økologisk certificerede blomster. Jeg har været på kursus i blomsterbinding før og skrevet om det her. Denne gang handlede det om at anlægge sin egen skærehave. Altså et område i haven med blomster, der bruges til at skære og bruge i buketter. Der hvor vi bor har vi ingen have, men nu har jeg hos naboer fået lov at låne et stykke jord i deres køkkenhave. Jeg er allerede i gang med forspiringen og glæder mig!
I 2016 var jeg i praktik hos Grøn Kirke og i den forbindelse lavede jeg sammen med Vilde Violer en guide til at anlægge en skærehave. Jeg har fået lov at genudgive den lille guide her på bloggen, så læs med herunder, hvis du også kunne tænke dig at komme i gang med blomsterdyrkningen. Nedenfor har jeg også tilføjet nogle noter fra kurset og mine egne erfaringer.
Forberedelse til skærehaven
Når man skal planlægge et bed, bør det have noget at byde på hele året. Her skal man vælge planter med omhu og sørge for, at der er nogle til enhver årstid – begyndende med forårsløg, derefter kommer stauder og sommerblomster (hvis blomstring afløser hinanden fra forsommer til høst), og så er det frøstande og aks fra græsser og grene, der kan afslutte året. Vi bruger også mange krydderurter i vores buketter, så både bede og buketter dufter skønt.
Velegnede sorter
Hvilke sorter man skal vælge afhænger naturligvis både af, hvor bedet ligger (i sol eller skygge) og hvordan jorden er, men nedenfor et et par eksempler på velegnede planter til en lille skærehave. Her er nogen af vores yndlinge, hvoraf nogle er ét-årige og nogle er stauder.
Forår: Tulipaner, vintergækker, erantis, pinseliljer, påskeliljer, narcisser, anemoner, martsviol, vibeæg og skilla.
Sommer: Akeljefrøstjerne, Akelejer, Prydløg/Allium (løgplante), stolt kavaler, pæoner/bonderoser, stjerneskærm, løvemund, asters, dusk salvie, evighedsblomster, morgenfrue, skabiose, stolt kavaler, ærteblomster, ridderspore og frøkenhat.
Efterår: Floks, solhat, kæmpeverbena (kan overvintre i milde vintre), stolt kavaler, sankthansurt, solsikker, violfrøstjerne og kvan.
Vinter: Græsser, hortensia, påskeklokker, julerose, lilla grønkål.Om vinteren kan man desuden bruge alle de stedsegrønne planter (og evt tørrede blomster) til dekorationer og buketter. Fx hører nåletræer, rododendron, buksbom, kristtorn og kirsebærlaurbær med til gruppen af havens stedsegrønne.
Hvor kan man købe frø?
Vi høster selv frø og supplerer med frø fra webbutikken hos Bingenheimer samt blomsterløg fra Ecobulbs.
Tulipaner: Vi er blevet vilde med tulipaner og vi har oplevet, at vores økologiske tulipaner holdt rigtigt godt i vasen. Flere af vores kunder nævnte også, at “de duftede og knitrede som i gamle dage”. Vi lægger tulipanløgene i oktober måned. Her er jorden nemlig stadig lun efter den varme sommer, men også tilpas fugtig på grund af årstidens nedbør. Disse omstændigheder gør dels jorden nem at arbejde med, men de skaber også de optimale betingelser for de små løg, der skal forberede sig på forårets blomstring.Tulipanerne blomster gerne i maj-juni og sætter en masse farve på haven i foråret og forsommeren, før stauderne og sommerblomsterne for alvor kommer i gang. Tulipaner trives bedst på et solrigt sted i veldrænet jord. Man kan grave løgene op, når bladene er visnet ned, tørre dem og opbevare dem tørt, indtil de plantes igen i efteråret. Ellers kan man også vælge at købe nye hvert år. Læs mere her.
Georginer: Vi dyrker rigtig mange georginer, fordi de er i konstant blomst fra juli til den første frost. Og desto mere man høster, desto flere blomster får man. Der findes et utal af varianter og farver, så de giver også mange muligheder i buketter. Georginer kan lægges i jorden, når nattefrosten er ovre og jorden er lun. I år lagde vi vores allerede i april med et fint resultat. Georginen kommer oprindeligt fra Mexicos varme himmelstrøg, så hvis man gerne vil se sine georginer blomstre igen, skal de graves op af jorden i det sene efterår (november) og opbevares tørt og køligt vinteren over, eksempelvis i et frostfrit skur. Læs mere her.
Hvad er jeres bedste tip til at blive mere bæredygtig i brugen af blomster?
Enten kan man begynde at dyrke økologiske blomster selv, eller også kan man vælge danske økologiske blomster, når man køber buketter. På den måde sparer man natur og arbejdere for giftige sprøjtemidler, og klimaet for den CO2-udledning som følger med transporten af blomster på tværs af kloden.Om vinteren hvor der ikke er danske blomster, kan man købe eller efterspørge udenlandske økologiske/fairtrade blomster eller bruge tørrede blomster, grene og frøstande fra den danske natur. Der er så mange smukke ting omkring os, også om vinteren – man skal bare lige få øje på dem.
Lidt fra mine egne erfaringer og noter fra Vilde Violers kursus:
Hvad er en god snitblomst?: Det er blomster der kan holde sig 5 dage eller mere i vasen, med undtagelse af ærteblomster. Prøv at google ‘snitblomster’, så du sikrer dig, at det er blomster der er gode til formålet.
Gode råd om forspiring: Jeg har købt mine på den tyske side, som Vilde Violer anbefaler, men der er også efterhånden flere der sælger økologiske frø på nettet. Vigtigt at spirerne kommer til at stå nogenlunde køligt, når først de er spiret. Det er her jeg kan se, at jeg før har lavet den fejl at lade dem stå for varmt tidligere, og så blev de helt lange og tynde og nogle af dem overlevede ikke. Det kan være godt at bruge en vandforstøver til at vande når man har sået, så frøet ikke bliver oversvømmet af vand og vælter rundt i jorden.
Husk det grønne i buketten: Fx dildskærme, krydderurter, merian, anis isop, aspargestoppe, hindbærgrene fra buske uden torne, eller salvie.
Hvordan får man en buket til at holde sig længe? Høst den ved kølig temperatur, stil blomsterne i koldt vand i 1 time og klip den hver 1/2 dag.
Gode bøger om skærehave: Skærehaven af Louise Curley, Cut flower Garden af Erin Benzakein (der anses som dronningen inden for feltet.. Hendes hjemmeside er overdådig lækker og jeg faldt helt i staver derinde og drømte om at blive blomsterbonde), Staudefrøbogen – fra frø til staude af Anne Gine Christiansen.
Og sådan ser her ud netop nu i min stue. De yndige blomster er ‘evighedsblomster’, de er så fine og kan tørres. De her er fra da jeg var på kursus hos Vilde Violer i 2016!
Og her et lidt fotos af, hvordan min egen første skærehave gik i opfyldelse i sommeren 2019.
Og nu hvor det er blevet vinter, så har jeg mine tørrede evighedsblomster, der står så fint i stuen og minder om sommerens overdådighed.
No Comments