Alt mellem himmel og mark

“Live the questions now”

Allerførst, jeg er overvældet over de kærlige beskeder, jeg har fået, i forlængelse af mit indlæg om skam. Det er fantastisk at kunne dele oplevelsen af skam med nogle af jer og blive opmuntret og set. Tak.

En af mine drømme handler om at turde stå frem med min stemme. Min fysiske stemme. Jeg kender også til skammen over min egen stemme, ikke at turde tale, fordi jeg frygter andre vil opfatte mig som svag, da min stemme er ret blid. Jeg vil eje min stemme og jeg vil bruge den. Jeg vil bruge den til at sige, hvad der er i mit hjerte. Både det skamfulde, det skønne, det lette, det tunge. Og dele tvivlen.

I juli delte jeg drømmen om at starte podcasten “Samtaler fra Herrens Mark”, og det var meningen, at jeg dengang skulle have været i gang, men det blev aldrig sådan af mange årsager.

I weekenden tager jeg på podcast-kursus, for nu er jeg klar. Jeg er klar, fordi jeg har indset noget vigtigt. Hvad jeg har indset og lært forklares så godt i et digt, jeg fornylig fik af en Lene Frandsen, der leder en skrivecirkel, jeg har været en del af.

Digtet er af Rainer Maria Rilke fra bogen “Letters to a Young Poet.”

“Be patient towards all that is unsolved in your heart and try to love the questions themselves. Do not now seek the answers which cannot be given to you because you would not be able to live them and the point is to live them. Live the questions now. Perhaps you will then gradually, without noticing it, live along some distant day into the answer.”

I “Samtaler fra Herrens Mark”, vil jeg turde stille spørgsmål fra det sted, hvor tvivlen, usikkerheden og frygten bor. Jeg drømmer om at interviewe mennesker om vigtige livstemaer og åbne op for deres livserfaringer.

Spørgsmålene, usikkerheden, tvivlen gør mig ikke længere angst. Nu tør jeg “leve spørgsmålene.” Angsten dukker op, når jeg undertrykker det jeg føler, og vurderer og forsøger at skabe kontrol over mine følelser, fordi jeg opfatter dem som farlige, forbudte og forkerte.

Det er gået op for mig at spørgsmålene, usikkerheden og tvivlen har en værdi i sig selv, et budskab. De kan være et afsæt for samtale, en ægte samtale, hvor jeg ikke bærer maske, men siger, hvad der er i mit hjerte og inviterer den anden til at gøre det samme. Det skaber frihed at kunne tage masken af.

Det er et kraftfuldt sted at være, når jeg tør leve spørgsmålene.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sofie 16. marts 2017 at 17:59

  Og jeg elsker din stemme. Både den man kan høre og den man kan læse. Smuk og dejlig – som dig!

 • Reply Anne Thompson 16. marts 2017 at 20:15

  Det lyder sprødt, sundt og smukt som en tulipan på vej op mod lyset en tidlig forårsdag! Jeg glæder mig til at være med i takt med at spørgsmålene udfolder sig.

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 3. april 2017 at 15:21

   Kære Anne,
   hvor er jeg bare glad for, at du læser med!
   Kærligst
   Kamilla

 • Reply line 19. marts 2017 at 16:28

  Kære Kamilla
  Dejligt at høre din stemme igen. Din stemme har været i mine ører længe….
  Jeg tænker, at ens personlighed også ligger i ens stemme. Du fortæller at din stemme er blid…..Mon det også passer med, at du er et blidt og omsorgsfuldt menneske, der netop ønsker at mennesker falder til ro i din stemme? Hvad enten den er på skrift eller på lyd? For mig har din stemme en ærlig og kærlig klang. En klang jeg sjældent hører fra andre. En klang der får min egen stemme til at klinge med. Min stemme er også blid. Jeg har eksperimenteret med min stemme/personlighed. Jeg har prøvet at gøre den grovere og mere bestemt i håb om, at blive set og hørt. Men min stemme/personlighed blev bare mere usikker og ulidelig at være sammen med. Nu har jeg taget min stemme til mig. Jeg har opdaget, at når jeg bruger min stemme, som den er skabt, forvandles mine omgivelser til en koncert, hvor alle stemmer i . Et flow sættes i gang, og lydbølgerne danser af sted….Jeg modtager dem igen med varme og respekt . Jeg er blevet hørt, set og forstået. Når jeg lader min stemme/personlighed komme frem i de blide toner, så mærker jeg en kærlighed til mig selv, som jeg bliver helt rørt af. Jeg troede at denne kærlighed skulle komme fra andre, men jeg har opdaget, at det er min egen indre stemme, der taler til mig. Lad din stemme tale blidt til dig og du vil opdage, at du nærer ømhed og kærlighed til dig selv, så meget at andre ikke kan andet end at imødekomme den med åbne arme. Kærligst Line

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 3. april 2017 at 15:08

   Kære Line
   Hvor dejligt at høre fra dig igen. Månederne er gået, og jeg har været sygemeldt, så jeg har ikke haft så meget overskud.

   Tak for dine kærlige ord om min stemme. Jeg er sikker på, at din også er blid og skøn. Jeg er glad for, at du har taget din stemme til dig.

   Tak for det smukke billede af bruge sin stemme – og at omgivelserne forvandles til en koncert hvor alle stemmer i. Hvor er det også fint at tænke sådan, at vores egen stemme kan være helbredende for os selv, at vi kan give os selv dette.
   Skriv endelig igen!
   Tankter og
   Kærligst Kamilla

 • Reply Lene Frandsen 25. april 2017 at 14:42

  Dejligt at læse, Kamilla, det glæder mig at du fik det med dig fra skrivecirklen, som du havde brug for. Så fint at læse dine ord og erkendelser <3

  Kærlig hilsen
  Lene

  • Reply Kamilla Maria Jakobsen 19. maj 2017 at 20:51

   Kære Lene
   Ja, det er magisk, at jeg lige fik det jeg havde brug for.. på trods. Så tak, at du “så” mig.
   Kærligst
   Kamilla

  Leave a Reply