Som mange af jer nok ved, så er vi ret vilde med får her på bloggen. Faktisk er vi så vilde med dem, at vi i for 14 dage siden deltog i et læmmekursus hos Roskilde Tekniske Skole. “Læmning” betyder, at fåret føder, hvis du skulle være i tvivl. Perioden, vi er i nu, er en af de travleste for fåreavlere, da der fødes rigtig mange lam.. Og der kan godt være mange får, der føder på samme tid. Fåreavlernes fagforening melder om stigende stressnedbrud hos deres medlemmer, og har udtrykt et behov for, at fåreavlerne kan få assistance, og det er her vi og de andre 50 på kurset kommer ind i billedet: vi er nemlig blevet certificerede fårelæmme-hjælpere.
Det er af samme årsag, at der har været lidt mere stille på bloggen, end der har været månederne forinden. Dét kursus har fyldt rigtig meget. Når vi ikke har dygtiggjort os inden for læmmeassistance, så har vi vasket tøj. For hvis der er noget der grisser, så er det at tage sig til nyfødte lam. Der har dels været meget praktisk at skulle lære, men derudover har vi også besøgt en sansefødestue på Hillerød Hospital for at suge til os af måden, man dér arbejder på. Kurset var nemlig lidt alternativt, forstået på den måde, at det ikke kun handlede om fårelæmning og om, hvornår dyrene har brug for en hjælpende hånd. Fokus var nemlig på fårets velbehag undervejs. “Smertefri fødsel” er ikke kun for kvinder. Ole Hansen, professor i psykolog inden for dyrs adfærd, berettede om fårets sind. Kender I udtrykket “særlig sensitivitet”. 90% af alle får er særligt sensitive. Er det ikke vildt? Det er helt nye studier, men resultatet kommer til at revolutionere den måde, man avler får på. Og i allerhøjeste grad den måde, fårelæmning foregår på.
Her er hvad en fåre-læmmehjælper skal kunne assistere med:
Zoneterapi: I pauserne mellem veerne masserer vi fårets klove med en blanding af lavendel og timian. Det beroliger fåret og gør den klart til den næste ve.
Energidrik: Ja altså ikke sådan noget stads som menneskedyr kan finde på at drikke, men en økologisk drik bestående af havtornekstrakt, rosmarin, aloe vera og e-vitatmin, der giver fåret ekstra energi under fødslen. Flere af fårene læmmer op mod 4 lam, så der er ikke noget at sige til, at fårene har brug for et skud energi (vi kan også finde på at tage en lille slurk af flasken).
Hypnose: Vi har fået teknikker til at bruge hypnose på læmmende får. Formålet er at sætte gang i hormonerne så fåret producerer oxytocin, der fremkalder moderfølelser overfor lammet. Ja, vi ser desværre en tendens til at op mod 15 % af førstegangslæmmende får nægter at tage sig af deres lam, så vi er spændte på resultaterne af dette tilbud.
Et af vores vigtigste redskaber er dog brugen af noget som simpelt som musik under fødslen:
Et irsk studie om musiikkens virkning på urolige får viser, at hver enkelt race er særligt modtagelige over for visse tonarter. Vi fik derfor udleveret en liste over racer og musikstykker, som har vist sig at have en god effekt.
Shropshire: Mozart
Texel: Lady Gaga
Gotlandske pelsfår: Brødrene Olsen og “fly on the wings of love” (Okay, indrømmet.. vi har, efter 8 timer repeat i stalden, fået lidt for meget af den sang nu, men fårene er helt ekstatiske, når de hører den)
Som I nok kan forstå, har vi altså haft rigeligt at se til på det sidste, men der har heldigvis også været tid til nogle barselsbesøg. Der er nu noget ganske særligt at møde de kære lam, som vi har været med til at få til verden.
Hvis I også har lyst til at møde nogle af de får, vi har hjulpet til verden, så har Grantoftegaard åbent her i påsken.
APRILSNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAR!!!!
No Comments