Bæredygtig livsstil

Om Permakultur fra kursus om bæredygtighed i økosamfundet Dyssekilde

blomst kommer igennem asfalten

Før jeg nævner hvad lørdagen så stod på, vil jeg lige skrive et pip mere om fredag aften, hvor vi havde et seminar om permakultur.
Permakultur er et system af holistisk design, hvis grundlæggende etik er: Care of the earth, care of the people and fair shares.

Permakultur er en måde at designe måde vi har landbrug, sociale fælleskaber, måden at indrette økonomien, sin have, teknologi, bygninger, uddannelse, sundhed, spiritualitet – ja faktisk alle områder af livet.

Ved seminaret talte vi konkret om klimavenlige madvaner, og her nogle af ideerne:
– Skab din egen køkkenhave

– Lav en skovhave: Dvs. en have, der bygger på skovens principper. Det kan man gøre ved at arbejde med jorddække, hvor man aldrig vener jorden og hugelkultur. Jeg nævner blot disse ting overfladisk, da du så kan google, hvis du vil vide mere :)

– Lav kompost

– Lav fermentering
Herunder:
mælk -> yoghurt
æbler -> cider
honning -> mjød
grøntsager -> kimchi

Vi snakkede også om opbevaring af mad, hvor man kan:
– Tørre
– Henkoge
– Lave most/saft
– Lave et koldrum

Der er meget at tage fat på når man anskuer bæredygtig livsstil som et vidt begreb. Underviseren Cathrine Dolleris have dog en skøn legenede og let tilgang til tingene. Hun har fx lavet en flexovn (hvor varmen ledes ud i en varmekanal, der føres gennem en eller anden form for opbygget stenmasse, f.eks en aflang bænk, en platform eller lign. citat: DROvnen kunne have været bedre, men det tog hun i stiv arm og omtalte den som en “gammel ven”, hvor man skal lære dens særheder at kende.

Hendes mentalitet inspirerede mig meget, og fik mig til at stille at grunde over spørgsmålet:

Er målet med bæredygtig livsstil at opnå det perfekte?

Svaret er nej, men sådan kommer jeg tit til at tænke det. Jeg vil gerne have min køkkenhave eller et andet projekt bliver super godt og perfekt. Men det perfekte er ikke formålet, det er derimod at prøve, lære og gøre sit bedste. Selvom det ikke er perfekt, kan vi stadig sætte et positivt aftryk på jorden.

Hvis du vil læse mere om permakultur, kan du finde mere info her. 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply